Skyline Belgrade

BEOGRADSKI ŠANZELIZE

Sigurno utočište za mlade ljubavnike i dvorske tajne

Kada jednom u svojoj glavi oživite istoriju više ništa nije isto. Mozda ćete tako i nakon čitanja ovog teksta drugačije posmatrati semafor kod “Londona”, raskrsnicu Ulice kneza Miloša i Nemanjine, a kada se budete uputili ka Topčideru ramišljaćete kako je neko pre više od sto godina predvideo razvoj naše prestonice.

Kada je knez Miloš Obrenović rešio da napusti centar grada i svoje konačište preseli na Topčider, tada je nastao Topčiderski drum za čiji su tadašnji izgled bili zaduženi graditelji Franc Janke i Nikola Ivković, u našem narodu poznatiji kao Hadži – Neimar. Diplomatska igra, žamor, žurba, hod, narod, veličanstvenost, sve je tu u Ulici kneza Miloša koja nakon dolaska kraljice Natalije iz Odese postaje prvi beogradski korzo. Za kratko vreme kraljica Natalija je
doznalada se mlade devojke šetaju ovom ulicom pokušavajući da ulove poglede mladih vojnika koji su pohađali Vojnu akademiju, i odlučila da upravo ova ulica postane njeno glavno šetalište i inspiracija. Kraljica Natalija je bila provodadžija i glavni krivac za prvu ljubav na beogradskom korzou. Naime ona je šetajući se niz Ulicu kneza Miloša ugledala na kapiji devojku po imenu Stevka, siroticu iz Smedereva koju je odmah namenila za svog dvorskog krojača Jovu Gagiča iz Valjeva. Oni su se na prvi pogled zaljubili i ubrzo venčali, a nakon ovog događaja svaka je devojka imala probuđenu nadu da će baš na beogradskom korzou pronaći
svoju srodnu dušu.

Kako se ovaj deo grada razvijao, tako je i sama Ulica kneza Miloša postajala sve otmenija pa ne treba da nas čudi da su se najbogatiji trgovci i generali odlučili da baš u ovoj ulici sagrade svoje domove. U ekonomskom smislu ova ulica je od svog nastanka pa sve do danas bila, i ostaće, žila kucavica naše prestonice. Ulica u kojoj je zasijala prva električna sijalica 1880.
godine , ulica kroz koju je prošao prvi električni tramvaj 1894. godine, ulica koja je menjala istoriju našeg naroda, ulica koja je bila više puta rušena, ulica u kojoj su živele mnoge uticajne ličnosti, ulica u kojoj se nalaze najznačajnije državne institucije, ulica koja spaja tradicionalan i moderan pogled na svet – sve to je Ulica kneza Miloša.

Sledeći put kada budete stajali na semaforu kod “Londona” i nervozno čekali da se upali zeleno svetlo zastanite na sekund i setite se da je baš na tom mestu zasvetleo prvi semafor u Beogradu i da su od tog dana do danas tu ulicu na istom mestu na kojem ste vi sad, prošli vekovi.