Skyline Belgrade

Kupili smo stan, investirali smo u našu budućnost

Kada sam pre nekoliko dana na fejsbuk profilu podelila svoju novu lokaciju stanovanja, za tili čas mi se inbox napunio pitanjima “ Jel ste vi to kupili novi stan? “, “Otkud sad ova promena?” , “ Da li ste blesavi da u toku ove krize kupujete stan?”. Da, moj suprug i ja smo odlučili da baš sada kupimo našu prvu nekretninu jer želimo sigurnu budućnost za našu decu.

Ovo je samo jedan primer koji potvrđuje izjave stručnjaka, da bez obzira što je ekonomija pretrpela veliki udarac usled pandemije, tržište nekretnina se nije uzdrmalo. U razgovoru sa mladim bračnim parom iz Beograda koji čeka svoje drugo dete saznali smo razloge zbog kojih su se odlučili za ovaj, hrabar potez.

Moj suprug i ja imamo porodičnu firmu koja se bavi proizvodnjom nameštaja i proteklih 7 godina živeli smo na relaciji Moskva – Beograd i čini mi se da sam najveći deo svog života provela u koferima. Kada se Saša rodio, naš prvi sin, razmišljali smo da li je pogodno vreme da kupimo naš stan međutim tada nije bilo idealno vreme i odlučili smo da sačekamo. Sada kada čekamo našu devojčicu Stašu razgovarajući sa našim partnerima i ljudima iz struke odlučili smo da konačno kupimo naš prvi stan kako bi budućnost naše dece bila obezbeđena. Kao što i sami vidite, svet se potpuno okrenuo naopačke, a sigurnost koje su nekada nudile banke niko više ne može da garantuje.

Mnogi će reći da je ljudima poput Lane i njenog supruga Darka lako jer imaju svoj porodični biznis koji je razvijen i u inostranstvu, ali strateško razmišljanje o budućnosti imaju i ljudi koji žive u manjim sredinama i bave se poljoprivredom. Jedan od njih je i Aleksa koji dolazi iz Sombora i koji je uz podršku i pomoć svojih roditelja kupio svoj prvi stan u prestonici.

“Bavljenje poljoprivredom je nešto što je u mojoj krvi i sasvim je prirodno bilo da nakon srednje škole dođem u Beograd i upišem Poljoprivredni fakultet. Tokom studiranja upoznao sam mlade i ambiciozne kolege i zajedno smo osmisliti jednu platformu koja će mnogim poljoprivrednicima olakšati njihovo poslovanje. Četiri godine koliko sam studirao živeo sam u iznajmljenom stanu i svakog meseca sam razmišljao koliko novca “bacam” na kiriju. Kada sam diplomirao razgovarao sam sa svojim roditeljima, napravili smo računicu i odlučili smo da ušteđevinu iskoristimo na najbolji način – kupovinom stana. Sada znam da imam siguran krov nad glavom, a ukoliko zbog posla budem morao da se vratim u Sombor uvek ću ovaj stan moći da izdajem i da budem na dobitku” – ističe Aleksa

Iako se na prvi pogled čini kako je kupovina stana jedna nedostižna stvar, ukoliko se odlučite za ovaj korak učinićete pravu stvar za vas i vašu porodicu. Mnoge banke koje posluju u našoj zemlji poslušale su preporuke Narodne banke Srbije i obezbedile su mnogobrojne povoljnosti za uzimanje stambenih kredita. Tržište nekretnina u Srbiji cveta, sve više se gradi i iako deluje da sada nije pravo vreme za ovakvu investiciju ono upravo jeste.