Skyline Belgrade

Kupovina nekretnine je sigurna investicija

Pandemija korona virusa globalno je uticala na smanjenje prometa nekretnina, što nije zaobišlo ni Srbiju, naročito u uslovima uvedene delimične zabrane kretanja. Međutim, iako je broj prometovanih nekretnina pao, podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da u martu 2020. godine nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u Srbiji.

Prognoze globalnog privrednog rasta koriguju se upravo zbog očekivanih ekonomskih posledica pandemije. Svet ulazi u recesiju - po Međunarodnom monetarnom fondu (World economic outlook, april 2020. godine), globalni pad svetskog bruto domaćeg proizvoda ove godine biće - 3 odsto. MMF za Srbiju očekuje isti procenat pada BDP (-3%). Iduće godine projektovan je rast - svetskog BDP za 5,8 odsto, a za Srbiju 7,5 procenata.

Činjenica je da se, za razliku od prethodne krize iz 2008. godine, ovaj put ne suočavamo sa krizom ponude i tražnje, zato što je sve proisteklo iz zdravstvenih razloga, što je dovelo do umanjene slobode kretanja i zabrane obavljanja pojedinih delatnosti. Tražnja postoji, ali je “suština da se usvoje mere za očuvanje ponude kada kriza prođe” (Vladimir Gligorov, Bečki institut za međunarodne ekonomske studije). Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji prosečni životni prostor po članu domaćinstva iznosi 22 m2, dok je u Evropi taj prosek 35 m2 po članu domaćinstva, što govori u prilog realnoj potražnji stambenih objekata, ali i u prilog tvrdnji da je kupovina nekretnina u ovom momentu “safe haven“ investicija.

U uslovima kada su svetske kamatne stope na štednju i globalno i lokalno na istorijskim minimumima, u zemljama gde je tržište kapitala plitko i promet na berzi ne donosi značaju zaradu, a investiranje putem fondova još nije zaživelo u punoj meri, ulaganje u nekretnine je sigurna investicija, koja često može da donese znatno veći prihod od pomenutih opcija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji, u 2019. godini iznosila je 163.520 dinara, što je 1.388 evra po kvadratu (prosečan srednji kurs evra za 2019, izvor NBS). Na tako visoku cenu stanova najviše je uticala prodaja nekretnina u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena za novoizgrađene stanove u gradskim naseljima iznosila 215.842 dinara (1.831 evro).

Konsultantska kuća za nekretnine CBS International ocenjuje u svojoj analizi “Korona virus - uticaj na tržište nekretnina u Srbiji” da je stambeno tržište u Srbiji bilo u izuzetnoj ekspanziji u proteklom periodu. Međutim, analitičari ove kuće očekuju da će u narednom periodu doći do određenog zastoja, imajući u vidu da će neki kupci sačekati izvesno vreme sa kupovinom. Obazrivost do stabilizacije situacije, što se očekuje od druge polovine godine, osnovno je očekivanje od ove kategorije kupaca, pogotovo onog dela koji se opredeljuje za stambene kredite. Većina velikih stambenih objekata je u toku izgradnje i već je, kako se ocenjuje, dobro pozicionirana na tržištu, te analitičari ocenjuju da nisu pod pritiskom obaranja cena. Gradilišta redovno rade uz mere zaštite, pa se ne očekuje bitnije produžavanje rokova izgradnje.

Sposobnost nekretnina da stvaraju prihode, kroz iznajmljivanje, čine ih atraktivnim u poređenju sa kamatnim stopama na štednju i na većinu dostupnih obveznica, i to se do danas nije promenilo.