Skyline Belgrade

Murali obogaćuju savremenu umetničku scenu Beograda Mural “Život” nastao je u posebnom tenutku pred početak svetske pandemije koja još uvek traje

Mural „Život” koje krasi ulaz u stambeno-poslovni kompleks Skyline Belgrade autorsko je delo slikarke Ivone Pleskonje. Kako sama autorka kaže, ovaj mural slavi zajednički život i povezanost svih živih bića na planeti. U razgovoru sa Ivonom Pleskonjom saznali smo kako je našla inspiraciju za ovaj mural i sa kojim izazovima se susrela tokom procesa oslikavanja.
P: Kako je došlo do saradnje sa Skyline Belgrade-om?
O: Do saradnje sa stambeno poslovnim kompleksom Skyline Belgrade je došlo sasvim spontano u prijateljskom razgovoru sa investitorom projekta o mojim monumentalnim slikama i idejom da počnem da stvaram svoja dela i u eksterijerima. Slikam ljude u posebnom stanju duboke koncentracije, a posebno me inspiriše da slikam monumentalne likove da im dam novu dimenziju i da nas sve podsetim koliko smo divni i veliki. Duži niz godina maštam o tome da slikam još veće portrete svojih junaka, da pređem sa platna na zidove i zbog povećanja veličine likova, a i zbog toga što me posebno raduje kada je umetnost dostupna svim ljudima u svako doba dana i noći. Zahvaljujući predlogu i podršci dragih prijatelja došlo je do mog prvog murala „Life" na zidu ispred ulaza u Skyline objekat iz Sarajevske ulice i zahvalna sam beskrajno na ovoj divnoj mogućnosti i saradnji.
P: Čime ste bili inspirisani dok ste stvarali mural „Life"?
O: Inspirisana sam prirodom naše planete, ljudima, životinjama, celokupnim živim svetom. Inspiriše me svako živo biće. Inspiriše me iskrenost i istina života. Gledam u sunce svako veče kada zalazi i svako jutro kada izlazi i učim doslovce od sunca i neba i kako se slika. Oduševljavaju me boje koje se prelivaju nebom kao i njihova konstantna promena. Učim i od reke Save na kojoj živim. Mural „Život"/ „Life" je nastao tako spontano u saradnji sa prirodom, ali u jednom posebnom momentu pred početak svetske pandemije koja još traje. Posebno mi je značajna i ta simbolika, jer je sila života tako moćna!
P: Koliko je ova vrsta ulične umetnosti priznata i popularna kod nas?
O: Murali u Beogradu postaju sve prisutniji i važniji za našu savremenu umetničku scenu a samim tim i za našu kulturu. Za mene je polje stvaranja u eksterijeru novi umetnički univerzum kome imam nameru da se posvetim i ubuduće jer osećam važnost ovog umetničkog polja za sve nas.
P: Imajući u vidu da je reč o velikoj površini, da li je ovo delo za vas predstavljalo izazov?
O: Površina zidova na kojoj izvodim sliku „Life" iznosi 200 kvadratnih metara. Ta veličina za mene je veliki izazov i kompletno novo polje što se izvođenja slike tiče. Bilo je potrebno savladati visinu i širinu zidova i to je bio najveći izazov. Imala sam sve što je potrebno, skele, opremu za rad na visini, konopce, kacige, a što je najvažnije, podršku mog velikog prijatelja Srđana Rusića i njegove firme Visinski Radovi, koji mi je omogućio da savladam visine zidova, kao i ogromnu podršku mog slikarskog tima, koji čini devet mladih slikara, asistenata na ovom projektu. Dakle, slikarski zahvat je bio toliko veliki da je za realizaciju važan timski složan rad. Bilo je izazovno raditi ovu sliku u vreme pandemije i posebnih mera predostrožnosti, a uz to i prilagođavanje vremenskim uslovima. Izazov je i tokom razvoja slike, svakodnevno čuti utiske prolaznika i stanara zgrade. I kada primetim da moja slika obraduje posmatrača, slikarski proces nastavljam još poletnije!